Zawarte w nawozie składniki organiczne natomiast zapewniają długotrwały efekt działania nawozu aż do 8 tygodni. Granulat w sposób stopniowy i kontrolowany przez okres do 8 tygodni uwalnia składniki odżywcze do gleby, poprawiając jej właściwości biologiczne i fizyczne i tworzy w niej mikroflorę niezbędną pod uprawę owoców. Powolne oddziaływanie materii organicznej pozwala uniknąć efektu przenawożenia, redukuje nadmierne wypłukiwanie składników odżywczych i zapewnia lepsze wykorzystanie makro i mikroelementów mineralnych. Jest to synergiczne i hybrydowe połączenie natychmiastowego efektu składników mineralnych i długotrwałego działania materii organicznej w jednym nawozie. Długotrwały efekt działania nawozu jest wzmocniony poprzez obecność azotu amonowego, który jest bardzo dobrze zatrzymywany w glebie, jego działanie jest wolniejsze i bardziej równomiernie. Skutecznie działa również w niższych temperaturach, co pozwala stosować nawóz wczesną wiosną Oprócz azotu amonowego w nawozie do owoców obecny jest azot karbamidowy, który jest najbardziej pożądaną formą azotu. Ma powolne długoterminowe działanie, efektywnie działa w wyższych temperaturach i powoduje najmniejsze zasolenie gleby w porównaniu do innych form azotu. Połączenie tych dwóch form azotu decyduje o unikalnej kompozycji nawozu i bezpiecznym długotrwałym zastosowaniu nawozu, który dobrze sprawdza się zarówno we wczesnym sezonie wegetacyjnym - w niższych temperaturach , jak i w wyższych temperaturach w pełni sezonu. W nawozie Greenplan GP Obst - und Beerendünger kompozycja składników mineralnych i organicznych odpowiada za szczególne wymagania upraw . Wysoka 33% zawartość materii organicznej sprzyja tworzeniu próchnicy glebowej, poprawia gospodarkę wodną w glebie i przyczynia się do poprawy żyzności gleby.
W unikalnej formule składników mineralnych proporcje azotu (9%) odpowiadają za szybki wzrost pędów i owocowanie bez efektu przenawożenia, proporcje fosforu (4%) odpowiadają za prawidłowy rozwój systemu korzeniowego i usprawnienie pobierania cennego azotu, proporcje potasu (8%) natomiast regulują dystrybucję wodną, zwiększają odporność na suszę, wiatr i przyczyniają się do lepszego plonowania.
Nawóz jest wzbogacony ponadto o obecność siarki (9,5%) , która wspomaga prawidłowe wykorzystanie azotu oraz o wysoką dawkę magnezu (2%), który wpływa na rozwój systemu korzeniowego oraz zwiększoną odporność truskawek, malin, jeżyn i jagód na stres wywołany suszą, wysokimi temperaturami i silnym naświetlaniem. Spośród składników mineralnych w nawozie zawarty jest także sód (0,3%), który zwiększa dodatkowo tolerancję na suszę.W zastosowanej formule nawozu szczególnie ważna jest zależność między siarką a azotem. Im wyższy stosunek zawartości siarki do azotu tym efektywniejsza gospodarka azotem w danym nawozie i lepsze wykorzystanie azotu w glebie, co przekłada się na lepszą kondycję rośliny. Proporcja azot 9% / siarka 9,5% przekłada się na brak strat azotu w glebie, który jest całkowicie wykorzystany przez rośliny. Czyni to nawóz GP do owoców nawozem interwencyjnym najwyższej jakości.Długotrwałe 8 tygodniowe działanie nawozu pozwala zredukować liczbę koniecznych aplikacji i zastosowań do zaledwie trzech aplikacji w roku. Nawóz w praktyce działa 3 razy dłużej niż inne nawozy co skutkuje istotną oszczędnością zarówno kosztów nawozu, jak i czasu potrzebnego do jego aplikacji.